mandag den 17. december 2012

23andme's metode

Formålet med denne gentest er at undersøge genomet for mulige genetiske sygdomme. Dette kan gøres vha. en DNA-chip, som det er tilfældet på denne hjemmeside.

Når firmaet modtager kundens spyt, bliver DNA'et oprenset og amplificeret. Amplificeringen (mangfoldiggørelse) sker ved hjælp af PCR-metoden. PCR-metoden fungerer således, at den dobbelte DNA streng opvarmes, indtil hydrogen-bindingerne brydes. Derefter dannes en komplementær streng vha. en primer og DNA polymerase. Dette gør, at der skabes nok DNA til genotypebestemmelsen.

Med en DNA-chip kan man finde mutationer i gener, se hvor generne er aktive, sekvensbestemme eller som i dette tilfælde teste for sygdomme. I DNA-chippen, som også kaldes en mickroarray, ligger der i forvejen komplementære DNA-strenge, som indeholder henholdsvis unormale og normale gener, desuden er der kontrolbrønde for at tjekke om forsøget er lykkes. Det næste trin for 23andme er at mærke kundens DNA med et flouriserende stof, det vil komme til udtryk hvis kundens DNA basebarrer med det komplementære DNA i brøndene. DNA'et tilsættes brøndene, når der kommer et farveudslag vil det enten være i brønden med det normale eller unormale gen, dette forudsættes af, at forsøget er korrekt udført.

En fordel ved 23andme er at de kan teste mange sygdomme ved kun en proces, da deres chip inderholder en million brønde.


Udarbejdet af: Charlotte, Ditte K, Sandra, Bolette og AC

4 kommentarer:

  1. Hej AC, Charlotte, Ditte K., Sandra og Bolette

    Jeres blog indlæg er meget fint - det er godt formuleret. Især hvis målgruppen er folk, der ikke ved noget om emnet i forvejen. Det er meget overordnet og forenklet skrevet, der kunne måske have været flere detaljer. I har også holdt godt fast i den røde tråd.

    Generelt et godt blog indlæg - godt formidlet med en rød tråd. Dog kunne det faglige indhold måske være mere udspecificeret. Men det kommer jo an på, hvilken målgruppe, I skriver til.

    Rikke og Andrea

    SvarSlet
  2. Rigtig vel formuleret blog, lærerigt og den råde tråd er synlig gennem hele indlægget..
    rigtig fin :)

    SvarSlet
  3. hej hej :)
    det faglige indhold er godt, også som Rikke skiver, er teksten god til en målgruppe, der ikke ved noget om emnet.
    men vi kunne godt bruge lidt mere uddybet faglig forklaring, men ellers en god rød tråd gennem teksten :)

    Anna og Cecilie

    SvarSlet
  4. Fint og velskrevet indlæg om den generelle brug af DNA chip. Savner dog at I kigger mere på hvordan 23andme bruger teknikken, da det er anderledes end den måde der står beskrevet i Jeres lærebøger. Her vil man bl.a. skulle komme ind på deres brug af SNP markører.
    Det ville også have klædt indlægget med et billede eller en figur af en chip eller nogle af processerne der foregår.

    SvarSlet