søndag den 16. december 2012

23andMe af Mads W., Aviaja & Troels.


23andMe udføre gentest via. en DNA-Chip. DNA-Chippen er en lille glas- eller plastikplade. På pladen kan der fasthæftes DNA i små afgrænsede punkter, såkaldte spots. Hvert spot kan indeholde tusindvis af identiske DNA-stykker. En DNA-Chip kan indeholde op til 90.000 spots. 

Man har markører i hver spots, og så tilføjer man kundens DNA, som er enkeltstrenget ved hybridisering. Dernæst isolere man mRNA fra det væv man ønsker at undersøge. Dette gør man fordi at mRNA repræsentere de aktive gener. mRNA-molekylerne bruges som skabelon til fremstilling af DNA-strenge der svare til kopier af gener uden introns. Syntesen af DNA er nærmest en omvendt transskription, og enzymet der katalyserer processen, hedder revers transskription. Det fremstillede DNA kaldes cDNA og er en forkortelse for complementary DNA. Hvis kundens fremstillet cDNA fasthæfter sig i et spot, skal man påvise det ved at tilføre et nukleotid med fluorescerne baseanalog. Og dermed kan man finde placeringen og sekvensen af de pågældende gener idet alle spotsenes sekvenser er kendte, og derved påviser en eventuel gendisponering af en sygdom.

2 kommentarer:

  1. kommer kort omkring de fleste relevante metoder, dog er det lidt forvirrende nogen steder. måske skulle man skrive lidt mere og ikke presse det så meget sammen.
    fin rød tråd, i tager det skridt for skridt.

    Per

    SvarSlet
  2. Ganske fin og velskrevet beskrivelse af hvordan man kan bruge DNA chip til at teste for genaktiviteten i bestemte væv. Men det er ikke helt det som 23andme gør, når de gentester. Kunderne sender jo kun kindceller ind og ønsker at få testet hele deres genom for sygdomsgener mm. De tester altså ikke for hvor generne er aktive, men udelukkende for hvorvidt man har generne.
    Jeg savner en figur eller billede til at illustrere teknikken.

    SvarSlet