søndag den 16. december 2012

23andme - DNA-chip

Vi vil beskrive hvilke metoder 23andme benytter for, at kunne bestemme vores gener:

Efter at 23andme har modtaget en persons spyt, udtrækker de DNA'et fra det, så de kan lave videre analyse.
De benytter sig nu af PCR-metoden, til at amplificere DNA'et til en brugbar mængde.
Ligesom ved Southern- og Nothern-blotting metoderne, gælder det ved DNA-chips, at man hybridiserer to komplementære nukleotidstrenge, i dette tilfælde to komplementære DNA-strenge. DNA-strengene markeres med et fluorescerende stof, hvorefter de inkuberes på chippen. 
På selve chippen er der bundet flere tusinde DNA-stykker. Stykkerne påsættes af en robot, som samtidig lagrer positionen, for hvert stykke, i en computer.
De inkuberede DNA-stykker vil baseparre de steder på chippen, hvor der sidder komplementære DNA-strenge. Ved baseparring vil de to DNA-strenge hybridisere. Overskydende strenge vaskes af chippen.
Chippen scannes nu med en laser, der aflæser fluorescensen, samtidig fotograferer et CCD-kamera  scanningen. Informationerne, der bliver samlet under scanningen, sendes videre til en computer, hvor de bliver analyseret.

Se evt. følgende link, for animation af metoden:
http://www.bio.davidson.edu/courses/genomics/chip/chip.html

Dennis, Mads A., Anders og Kasper F.

5 kommentarer:

  1. Det sproglige er godt, der er et fint flow i teksten.
    Desuden er det rart at i har lagt det link ind, det kan være med til at give en bedre forståelse :)
    Den røde tråd er nem at få øje på, og det er i det hele taget nemt at forstå.
    På enkelte faglige områder kunne i have gået mere i dybten, her tænker vi bl.a. på at i kunne være kommet ind på markørerne.

    kh
    Charlotte & Anne Christine

    SvarSlet
  2. Det er rigtigt godt formidlet, og let at forstå. Den råde tråd er tydelig, og det hele er formidlet godt at det er nemt og forstå.
    Godt med henvendelse til en animation :)
    Men i kunne godt inddrage markørerne, og gået mere i dybden med det faglige indhold :)

    SvarSlet
  3. Ditte K., Aviaja & Troels :D :D :D :D

    SvarSlet
  4. Øverste sætning (og dermed førstehåndsindtrykket)er upræcist,DNA-chipen bestemmer ikke gener, men undersøger for afvigelser fra normale gener, som kan skyldes kommende sygdom.

    Generelt lidt upræcis forklaring. I nævner Southern og Northern Blotting, husk dog forskellen herpå. Northern Blotting foregår med RNA, hvorimod Southern Blotting foregår med DNA.

    I nævner overhovedet ikke SNP's som er en vigtig faktor i forståelsen af 23andme's gentest.

    SvarSlet
  5. Jeg er enig med mange af de øvrige kommentarer. Synes det er en velskrevet og præcis beskrivelse af DNA chip generelt. Let læseligt og godt sprog. Savner dog at I går i dybden med præcis hvordan 23andme bruger DNA chip og dette indebærer brugen af SNP markører, som også efterlyses i de andre kommentarer. 23andme mærker ikke kundernes DNA med flourecens, men tilsætter istedet flourescensmærkede nukleotider efter hybridiseringen. Se datablad for deres chip.
    Rigtig fint med link til animation. Men gør det lige aktivt, så man ikke skal til at kopiere det op i sin browser ;-)

    SvarSlet