fredag den 22. februar 2013

Ptyalin


Ptyalin

Ptyalin også kaldet, spytamylase, er et enzym som findes i spyt. Ptyalin hjælper med at fordøje den mad vi spiser. Dets funktion er at nedbryde kulhydrater, især stivelse. Ptyalin nedbryder den upløselige stivelse, eksempelvis i form af de fødevarer vi indtager, og derved nedbrydes det i mindre dele. Stivelser findes bl.a. i brød, ris, pasta, kartofler, majs og hvede. Efter stivelserne forlader det munden, og ind i maven, hvor ptyalin bliver ødelagt af mavesyre. De resterende stivelser forbliver ikke i maven længe nok til at blive nedbrudt. Det er derfor vigitgt, at tygge stivelserne grundigt og tage tid om det. Jo mere grundigt man tygger sine stivelser, jo hurtigere kan ptyalin nedbryde dem.
De enzymer, der er involeret i fødevarer nedbrydning og fordøjelsesprocessen tilhører enzymgruppen hydrolaser. Derved tilhører ptyalin enzymgruppen hydrolaser.

Ptyalin fungerer bedst ved den menneskelige kropstempratur 37 grader. Dette er vigtigt, for hvis vi har feber, falder eller stiger kroppens temepratur, og derved vil ptyalin ikke kunne yde det optimale, da forholdene ændres.

Enzymer er stoffer, der bidrager til at fremskynde kemiske reaktioner. Vores spyt hjælper enzymerne til at foretage hurtigere reaktioner, i form af en hurtigere nedbrydning af den mad vi indtager.
Ptyalin’s pH-optimum ligger på 6,9. pH-optimum betyder, at det er der hvor hastigheden er maksimal. Dette sker i munden, hvor pH-værdien er passende, men ændres når maden ender i maven. Her er pH-værdien alt for lav til at ptyalin kan fungere. Maden og ptyalin bliver videre blandet i tyndtarmen, hvor pH-værdien stiger igen, og her kan ptyalin fuldføre sin del af fordøjelsen af stivelse.




Den tertiære struktur af ptyalin.
http://da.wikipedia.org/wiki/Ptyalin

Kilder:
http://www.livestrong.com/article/517512-digestive-importance-of-ptyalin/
http://www.wisegeek.org/what-is-ptyalin.htm
http://www.denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_sundhed/Sundhedsvidenskab/Fysiologi/ptyalin

Af: Camilla, Cecilie, Anna og Josephine

Ingen kommentarer:

Send en kommentar