onsdag den 20. februar 2013

Lipase


Enzymer – lipase

Lipase er et fordøjelsesenzym. Enzymet lipase kendes bl.a. fra vaksepulveret Bio-tex, hvor det opløser fedtholdige pletter fra stegefedt, smør, olie, dressing og læbestift.

Lipase tilhører enzymgruppen hydrolaser, som katalyserer spaltningen af bindinger. Via optagelse af vandmolekyler er det muligt at bryde disse bindinger. Enzymet produceres i bugspytkirtlen og udskilles fra tyndtarmen, hvor det nedbryder fedtstoffer, de nedbrydes dernæst til fedtsyre og glucerol.

Ved 37 grader celsius, altså normal kropstemperatur, fungerer lipase bedst. Det er også derfor, kroppen ikke kan virke optimalt, hvis vi er ramt af feber. Den pH-værdi hvorved hastigheden er maksimal kaldes enzymets pH-optimum. Lipases pH-optimum ligger på mellem 4-5 i maven, hvorimod pH-optimumet er 8 i bugspytkirtlen.

Figur 1. Den tertiære struktur af fordøjelsesenzymet lipase. Kilde: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b2/Lipase_PLRP2.png/200px-Lipase_PLRP2.png
Kilder
Bog: "Bioteknologi -en basisbog" af Peder K. Gasbjerg, Gunnar Søgaard Jensen og Annette Balle Sørensen.
Web-site:
 
 
 
Uarbejdet af: Charlotte, Mette, Sandra og Anne Christine


                                                                                                                        

Ingen kommentarer:

Send en kommentar