Enzymer – lipase
Lipase er et fordøjelsesenzym. Enzymet lipase kendes bl.a.
fra vaksepulveret Bio-tex, hvor det opløser fedtholdige pletter fra stegefedt,
smør, olie, dressing og læbestift.
Lipase tilhører enzymgruppen hydrolaser, som katalyserer
spaltningen af bindinger. Via optagelse af vandmolekyler er det muligt at bryde
disse bindinger. Enzymet produceres i bugspytkirtlen og udskilles fra
tyndtarmen, hvor det nedbryder fedtstoffer, de nedbrydes dernæst til fedtsyre
og glucerol.
Ved 37 grader celsius, altså normal kropstemperatur, fungerer
lipase bedst. Det er også derfor, kroppen ikke kan virke optimalt, hvis vi er
ramt af feber. Den pH-værdi hvorved hastigheden er maksimal kaldes enzymets pH-optimum.
Lipases pH-optimum ligger på mellem 4-5 i maven, hvorimod pH-optimumet er 8 i bugspytkirtlen.
Figur 1. Den tertiære struktur af fordøjelsesenzymet lipase. Kilde: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b2/Lipase_PLRP2.png/200px-Lipase_PLRP2.png
Kilder
Bog: "Bioteknologi -en basisbog" af Peder K. Gasbjerg, Gunnar Søgaard Jensen og Annette Balle Sørensen.
Bog: "Bioteknologi -en basisbog" af Peder K. Gasbjerg, Gunnar Søgaard Jensen og Annette Balle Sørensen.
Web-site:
Uarbejdet af: Charlotte, Mette, Sandra og Anne Christine
Ingen kommentarer:
Send en kommentar